Sledehondensport Jargon

Hier verklaren we je het sledehondensport jargon en de verschillende commando's. Dit artikel is de tweede is een serie van 3 door kennel Nuyvilaq.

Siberische Husky

Wat is mushen?

Mushen is heel simpel gezegd lopen voor een kar met sledehonden, degene die de kar bestuurt is de musher. Een husky mag 50 kilo trekken, dus met 4 honden kan je 200 kilo laten trekken, dit is dus de kar en de musher zelf. Het is per hond heel erg verschillend, maar meestal wordt de leeftijd van ongeveer 1 jaar aangehouden wanneer de hond voor de eerste keer wordt ingespannen.

Meestal gaan eerst de volwassen honden en aan het eind mag de "pup" nog een klein stukje mee. Dan is de energie bij de oudere honden een beetje op en kan de jonge hond rustig leren wat het inhoud om de kar te trekken.

Ook de temperatuur is heel erg belangrijk, boven de 15 graden wordt er NIET gelopen met de honden! Een hele hoge luchtvochtigheid is evenmin goed, als die dus te hoog is zal er dus ook niet gelopen worden.

De handler is de hulp van de musher

Laten we de handler niet vergeten, deze is haast onmisbaar, want hij zorgt dat de honden in goede gezondheid zijn, dat ze hun tuig aankrijgen en op de juiste plek ingespannen worden, zorgt dat er water en wat lekkers klaarstaat als de honden terugkeren. De handler doet de tuigen weer uit, ruimt alles ook weer op, dicht eventuele gaten die ze gegraven hebben en eventuele ontlasting wordt opgeruimd.

Benamingen binnen het sledehondenteam

De honden worden per 2 ingespannen dat kan variëren van 2 honden tot 20 honden. De voorste twee honden zijn de leidhonden, de twee daarachter zijn de swinghonden, de achterste twee zijn de wheelers. De honden daartussen zijn de teamhonden, ofwel de motor van het team. De leidhonden brengen jou en jouw team rond, de swinghonden helpen de leidhonden, vaak zijn dit leidhonden in opleiding.

musher - wheel dogs - team dogs - swing dogs - lead dogs Positie van de musher, wheelers, teamhonden, swinghonden en de leidhond.

De leidhond

Je Ieidhond is meestal een hond waar je de meeste tijd aan besteedt, die jou als baas ziet en die naar jou luistert.

Als je een Ieidhond wilt kopen, onthoud dan dat niet alle leidhonden voor iedereen Ieidhond willen zijn. Vraag je af wat voor een Ieidhond je nodig hebt: één voor een vier hondenteam of eentje die een open team veilig over de trail brengt. Weet hij alle commando's of houdt hij alleen de lijn strak en volgt de hond het ervaren team op het gevoel? Het is een must dat hij de trail kan volgen: stel je voor dat je een avondetappe hebt en je hoofdlamp valt uit, je ziet niets meer en dan moet je voor 100 % op de Ieidhond kunnen vertrouwen.

Je Ieidhond hoeft niet per se een grote hond te zijn of verschrikkelijk snel, als hij (of zij) het maar geestelijk aankan om voor het team te staan en de lijn strak te houden. Hij moet voor zichzelf kunnen denken; wanneer jij er niet zeker van bent, moet hij de goede trail kunnen vinden. Als je Ieidhond aan het werk is, geef je alleen commando's en houd je geen hele verhalen en vergeet je natuurlijk niet hem af en toe te prijzen. Hij zal een tevreden hond zijn, leergierig en altijd bereid jou te plezieren. Als je je eigen Ieidhond traint, zorg er dan voor dat er een sterke vertrouwensband tussen jou en je hond ontstaat. Leer eerst je hond kennen voordat je met hem gaat trainen.

De commando's die de leidhond moet opvolgen; dit gebeurt altijd met je stem.

 • Gee = rechts.
 • Haw = links.
 • Easy = rustig aan.
 • Hike, mush of go = om te vertrekken.
 • On by! en/of trail = het commando om een ander team te passeren of om voorbij een of andere hindernis te gaan.
 • Ho, whoa = stoppen.
 • Line out = de leidhond moet de lijn gestrekt houden.
 • Line = wordt gebruikt als een hond over de centrale lijn gaat met een poot, je geeft het bevel en zorgt even dat de lijn slap gaat hangen, dan kan de hond zichzelf uit de situatie behelpen.
 • Straight ahead = rechtdoor.
 • Doorgaan = bij het inhalen moeten de honden niet lanterfanten of zich met het andere team bezig houden, dit commando wordt gebruikt bij alle mogelijke situaties waar ze moeten verder gaan.
 • Go home, autooooooooo = de laatste inzet wordt gevraagd of versnelling, dit wordt bij het naderen van de aankomst gebruikt als boost.
 • Trail = als je in een wedstrijd om 'trail' vraagt, dan wil je passeren en moet het andere team ruimte maken en je de mogelijkheid geven om ongehinderd te kunnen passeren.

Swinghonden

Swinghonden kunnen een reserve-leidhond zijn voor het geval dat je leidhond moe of geblesseerd raakt. Het kunnen soms commando-leiders zijn als je geluk hebt. Bij grote teams als op de Iditarod en op 500 mijls-wedstrijden zijn de eerste drie koppels vaak leidhonden. De swinghonden zijn de hulpen van de leidhonden om het tempo vast te houden, en bij een zes-hondenteam moeten ze vaak ook sterk zijn. Bij teams van acht en meer honden moeten ze vaak de leidhonden helpen met het nemen van bochten. Meestal zijn swinghonden de snellere en enthousiastere honden of jonge leidhonden in opleiding.

Teamhonden

De spil van je team, de spieren en het hart van het team zijn de teamhonden. Ze houden van werken en hangen altijd in hun harnassen. Als ze hard werken, zijn de staarten naar beneden gericht (van alle honden trouwens), als de staarten omhoog wijzen, doen ze hun werk niet goed. Als je snelle leiders hebt, heb je snelle teamhonden nodig. Deze honden zijn de zogenaamde 'domme' krachten, ze gaan de trail over en werken aan een stuk door.

Sledehondenteam met Husky's en een American Akita Een team van Husky's en een American Akita (herken je hem?)

Wheelers

De wheelers zijn de sterkste, niet altijd de grootste en snelste, honden. Wheelers moeten de klappen van de slee opvangen, je van bomen weghouden en de slee de bocht om trekken. Je moet uitkijken dat je met je kar of slee niet tegen of over de wheelers heengaat; je kan ze gemakkelijk bezeren. Je moet constant in de gaten houden dat je treklijn niet verslapt. De wheelers vangen alle klappen van de slee op van de eerste 'Hike' tot de laatste 'Whoa', wees dus zuinig op ze. Kijk dus goed uit dat je niet tegen hun poten aanrijdt, want dan blijven ze in het vervolg achterom kijken wat hun volgt omdat ze het dan niet meer vertrouwen. Dat brengt een onnodige stress met zich mee.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »