Sledehondensport in Nederland

De sledehondensport is ontstaan in Noord-Amerika. De eskimo's en indianen zijn voor hun vervoer lange tijd, en vooral tijdens de lange winters, aangewezen geweest op honden. Maar ook in Nederland zijn er beoefenaars van deze hondensport te vinden.

Deze pagina is de start van een serie artikelen van kennel Nuyvilaq, waar Siberische Husky's worden getraind voor de sledehondensport.

Siberische husky in de sneeuw

Hoe train je in Nederland zonder sneeuw?

In Nederland valt in de winterperiode weinig tot geen sneeuw en toch zijn er in ons land ongeveer 200 sledehonden teams actief. Er wordt getraind met speciale karren, die meestal zelf gebouwd worden, of in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee, is dat er in plaats van zogenaamde runners, wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn, of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen. Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlandse teams in de sneeuw te vinden door heel Europa.

Sledehondenteam van kennel Nuyvilaq Het hondenteam van kennel Nuyvilaq met Martijn op de kar

Waar kun je sledehonden trainen?

Om je honden te trainen is bos nodig. Op asfalt lopen is niet goed voor de kussentjes onder de voeten van de honden. Asfalt is een te harde ondergrond. Door trainen op asfalt krijgt de schouder van de hond teveel onder druk en ontstaan blessures.

De meeste gemeentes werken met vergunningen, wil je dus trainen in een bepaald bos zul je naar de gemeente moeten om een vergunning aan te vragen. De eerste trainingen in een seizoen nemen enige tijd in beslag door alles in te pakken en klaar te zetten. De eerste ritjes duren slechts 10 minuten. De trainingstijd wordt steeds uitgebouwd totdat de honden uiteindelijk het aantal km bereiken wat wij willen en kunnen lopen met onze honden.

Training in de Nederlandse sneeuw


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »