Sledehondenwedstrijden

Sledehondenwedstrijden zijn er in verschillende klassen. Dit artikel is aangeleverd door kennel Nuyvilaq en is de derde in de reeks van 3.

Sledehondenwedstrijd in de sneeuw
 • Skijoring
 • Pulka
 • Steppen
 • 4 honden klasse C
 • 6 honden klasse B
 • 8 honden klasse A
 • Meer dan 8 honden O klasse

Er is verschil in afstanden ook. En er is ook verschil in afstanden tussen bijvoorbeeld sprintwedstrijden en middistance wedstrijden. Bij pulka moet de honden weer een bepaald gewicht trekken. Dat wordt gewogen op de wedstrijd.

Wat kost de sledehondensport?

De sledehondensport (het mushen) is een erg dure sport, je hebt er om te beginnen al flink wat materialen voor nodig. Om te beginnen de honden, je kan met 1 of 2 honden leuk steppen, vanaf 3 honden is het verstandiger om over te stappen naar een kar. Het gemiddelde team in Nederland bestaat toch wel uit 4 of 6 honden.

Aanschaf van een team van sledehonden

Siberische Husky opgerold in de sneeuw

Laten we beginnen met de aanschaf van je Husky. Een Siberische Husky kost bij de gemiddelde fokker circa 850 euro.

Aanschaf van je materialen

Je hebt verder nodig: een stake┬ľout, trektuigen voor elke hond één, maar liever nog voor elke hond twee, want ze kunnen natuurlijk stuk gaan, een treklijn, een demper, een kar (of step) een aanhanger (om je kar te vervoeren), een grote auto en benches of hokken in je auto.

Als je naar de sneeuw gaat heb je een slee en booties, nodig maar ook een caravan - huisje huren kan natuurlijk ook maar dat is meestal niet makkelijk te vinden - degelijke sneeuwkleding, en een heleboel kleinere dingen zoals gasflessen, sneeuwkettingen, gereedschapskist, waxspullen en een sneeuwschep et cetera.

Verzorging van je honden

Laten we ook vooral het onderhoud van de honden niet vergeten, je kan als je geluk hebt vijf maanden in het jaar trainen met je honden, maar je hebt ze wel het hele jaar!

De blauwe ogen van de Siberische Husky Husky met blauwe ogen

En dan willen ze graag goed verzorgd worden, denk aan elke dag twee keer eten - een hoogwaardig voer - maar ze kunnen ook ziek worden en dan moet je naar een dierenarts. Als er één hond kennelhoest krijgt, kan je er vanuit gaan dat ze het allemaal krijgen. Deze kosten zijn wellicht nog wel hoger dan alle materialen die je nodig hebt. Als je wedstrijden en/of trainingskampen wil bezoeken, ben je verplicht de hond met de cocktail en rabiës te laten enten.

Wil je naar bijvoorbeeld Zweden, dan zullen alle honden ook een bloedtest moeten ondergaan. Ook wedstrijden en trainingskampen kosten geld, en vergeet ook vooral de reis er naartoe niet.

Trainen voor sledehondenwedstrijden

We trainen gemiddeld 4 keer per week. Op een dag dat er wordt getraind, ziet die er als volgt uit:

Om 6:00 uur opstaan en afwateren, afwateren is een soort soepje voor de honden maken, ze moeten minimaal een liter water drinken. Gewoon water drinken ze natuurlijk geen liter van, dus doen we er iets lekkers door, zodat ze wel alles opdrinken, dit kan van alles zijn een visje, vlees en pens et cetera. Ondertussen pakken we alle spullen in en brengen dit naar de auto, vervolgens doen we de halsbanden om en dan begint het gepiep en gedans al, ze weten precies wat er komen gaat.

Om 7:00 uur gaan ze de auto in en rijden we naar het bos, en zetten de honden aan de stake-out, meestal plassen en poepen ze dan nog en dan beginnen we met intuigen.

Ondertussen staan ze zo te springen dat dit beschouwd kan worden als een warming up. Als iedereen zijn tuig aan heeft, kunnen ze ingespannen worden, eenmaal ingespannen zijn ze heel snel vertrokken. Als ze weg zijn loopt de handler met de honden die niet meegaan, denk aan bijvoorbeeld pups, oude honden en zieke honden. Vervolgens zorgt de handler dat ze op tijd terug is om water neer te zetten en wat lekkers klaar te leggen. Als ze dan eenmaal terug zijn, gaan ze allemaal weer aan de stake out, mogen ze uithijgen, drinken en eten wat en worden hun tuigen weer uitgedaan. Als alles weer op adem is gaan ze de bus in en ruimen wij alles op, de stake out weg, lijnen en tuigen opruimen eventuele gaten dichten en poep opruimen et cetera.

Eenmaal thuis moeten de spullen weer opgeruimd worden, als het heel erg modderig is spoelen we de spullen even af. Meestal zijn we rond 12:00 uur klaar, het kost dus enorm veel tijd alles bij elkaar genomen en dat ongeveer vier keer per week.

Uitrusten na de Sledehondenwedstrijd Terwijl de baasjes de spullen opruimen lekker relaxen op of naast het ligkussen

Op de wedstrijddag zelf

De meesten komen vrijdagmiddag aan, krijgen een plek toegewezen en gaan alles in orde maken. Ondertussen worden de honden ook goed verzorgd uiteraard.

Als alles eenmaal op zijn plek staat ga je het terrein en eventueel de trail verkennen, zodat je weet wat je te wachten staat de volgende dag. De mensen zelf slapen in een caravan, de meeste honden in de bus, al hebben sommigen ook een hond (of meerdere) in de caravan. 's Avonds worden meestal de karren en steps gecontroleerd of ze veilig genoeg zijn voor het aantal honden dat je ervoor wil zetten. Als dat eenmaal gebeurt is, volgt er meestal een mushermeeting, maar dat kan ook op zaterdagochtend. Een mushermeeting houdt in dat de wedstrijdleiding vertelt hoe de trail is en waar je op moet letten, ook krijg je dan het startnummer, dat moet je zichtbaar dragen en ook krijg je een lijst waar je starttijd op staat.

Zaterdagochtend rond 9.00 uur begint de wedstrijd, iedereen loopt zijn rondje en meestal is de wedstrijd zelf rond 14.00 uur afgelopen. De wedstrijdleiding gaat dan alle tijden noteren en 's avonds krijg je dan een nieuwe lijst waar de starttijd voor zondag op staat. Dit gaat op volgorde, de snelste van zaterdag start eerste op zondag. Op zaterdagavond is er dan een mushermaaltijd we eten met zijn allen in een tent of gebouw. De maaltijd wordt geheel verzorgd door de club.

Zondagochtend begint is de tweede wedstrijd, als deze klaar is gaat de wedstrijdleiding de definitieve uitslagen op papier zetten, rond een 15.00 uur of soms 16.00 uur volgt de prijsuitreiking. Er valt altijd een beker en een zak voer te winnen voor de eerste drie plaatsen in elke klasse. Na de prijsuitreiking gaat iedereen zoetjes aan naar huis, de meesten moeten maandag aan het werk.

Er is natuurlijk ook genoeg tijd tussendoor om gezellig met je andere mushers te kletsen. Meestal zijn er standjes waar je spullen kan aanschaffen. Als het een beetje redelijk weer is staan de hondjes lekker aan de stake out al dan niet met een lekkere kluif en zitten de baasjes op de stoelen bij de caravans. De honden staan niet de hele dag aan de stake out omdat dit erg vermoeiend is, ze zien en horen zoveel dat ze niet echt kunnen uitrusten, daarom gaan ze van tijd tot tijd ook weer de bus in om lekker uit te rusten.

Regels voor bezoekers van een sledehondenwedstrijd

Wil je ooit een sledehondenrace bezoeken houd dan onderstaande ongeschreven regels in je achterhoofd:

 • Aai geen honden die aan de stake out staan zonder toestemming te vragen. Loop niet vlak langs een stake out met je eigen hond(en). Blijf met je eigen hond(en) bij de start en finishchute weg. Zoek geen conflicten op, niet als deelnemer en niet als bezoeker.

 • Als je ziet dat honden fel op elkaar reageren, loop door of loop weg. Heb je als bezoeker vragen? Prima! Maar wacht liever totdat de musher weer terug is van de race.

 • Help niet ongevraagd een team bij start of finish. De meeste mushers hebben hulp genoeg en veel honden zijn er niet van gediend. Geef deelnemende honden niet ongevraagd een koekje NIET te dicht langs de trail staan in het bos.

Kun je een diploma halen in sledehondensport?

Examens en diploma's bestaan er niet in deze sport, deze sport voer je buiten de wedstrijden om ook alleen met je eigen team uit. Soms komt een collega musher samen trainen met je om het passeren te oefenen.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »