Sociale wandeling in het bos

Hondeninteracties onder begeleiding

Een sociale wandeling is leuk en leerzaam voor mens en hond. Voor de honden is het hebben van sociale interactie essentieel voor hun levensgeluk.

hondentaal leren verstaan en beter communiceren met je hond

Wandelen in een klein groepje onder begeleiding van een gedragsdeskundige biedt de mogelijkheid om honden vertrouwen in elkaar te laten krijgen en een fijn contact te hebben. Wanneer je in een bos wandelt is het altijd maar afwachten of je honden tegenkomt waarmee jouw hond een leuk contact kan hebben. Positieve ervaringen dragen bij aan zijn zelfvertrouwen en maken je hond tot een stabiele hond.

Jonge Akita pup van 17 weken loopt voor het eerst mee

Voor wie is de sociale wandeling een uitkomst?

Natuurlijk kun je ook gewoon meelopen voor de gezelligheid. Hieronder vind je een aantal situaties waarin deze vorm van wandelen een uitkomst is en een aanvulling op de training van je hond.

 • Jouw hond is vaak wat onzeker. Je wilt graag onder begeleiding werken aan het opbouwen van zijn of haar zelfvertrouwen.
 • Je komt in jouw omgeving niet zo vaak (sociale) honden tegen. Je wilt dat je hond zijn sociale vaardigheden houdt en vergroot via goedverlopende sociale interacties.
 • Je wilt leren op een ontspannen manier en niet een uur op een grasveldje staan kleumen om saaie oefeningen te doen (overigens kan ook dát anders).
 • Je wilt het vertrouwen en de relatie tussen jou en je hond versterken. De wandelingen worden regelmatig onderbroken voor speurspelletjes en zoekspelletjes zodat je ook weer 1 op 1 interactie hebt met je hond.
 • Je wilt je kennis over hondengedrag vergroten en dat niet (alleen) door boeken te lezen.
 • Je vindt het gezellig om regelmatig met andere hondeneigenaren ervaringen uit te wisselen.

Wat kun je verwachten bij de sociale wandeling?

Allereerst staat de veiligheid voorop. Wanneer je meewandelt zorg je ervoor dat je hond een hondentuigje draagt (geen halsband) en dat je een lange lijn bij je hebt (geen Flexilijn). Hondengedragstherapeute Angelique zal je uitgebreid uitleggen wat hiervan de voordelen zijn en waarom dit wordt gevraagd.

Na een intake wordt je ingedeeld in het groepje waarin je het beste lijkt te passen. Is jouw hond agressief naar andere honden (of mensen), dan is het beter om eerst deel te nemen aan de cursus 'How2Talk2Dogs' om te werken naar meer rust. De groep zou anders teveel verstoord raken.

 • Je wandelt in een klein groepje (maximaal 5 honden) een klein uurtje door het bos, samen met gelijkgestemde hondeneigenaren.
 • Je krijgt uitleg over het gedrag van jouw hond en zijn/haar interacties met andere honden.
 • Afhankelijk van de groep en hoe het gaat zullen honden wel of niet loslopen tijdens de wandeling.
 • Je vergroot je kennis op het gebied van hondengedrag, hun lichaamstaal en de specifieke stresssignalen (zoals beschreven door hondentrainer Turid Rugaas).

Na afloop van de wandeling breng je je hond naar de auto. Ga even na of hij dorst heeft en geef hem wat te drinken.

We verzamelen dan bij de bus waar Angelique intussen de koffietafel gereed heeft gemaakt… met koekjes. Je kunt ervaringen uitwisselen, vertellen wat je is opgevallen en vragen stellen (vragen stellen kan ook tijdens de wandeling uiteraard).

Filmpjes van sociale wandelingen

Als je klein bent vertrouwen krijgen in die grote oerhonden

Het kleine, uit Spanje geadopteerde hondje, leert vertrouwen te krijgen in grote honden

Zoekspelletjes en balansoefeningen tussendoor

Deze jonge hond, die nu vrij goed in balans is, was eerst een bange pup
Zoekspelletjes vormen een leuke uitdaging voor de honden

Heb je algemene vragen? Stel ze online of neem direct contact op met Angelique als je persoonlijke hulp wilt.

Hoe gedraagt jouw hond zich in groepen?

Laat hieronder jouw ervaring weten, dat mag van de sociale wandeling zijn maar ook een algemeen verhaal over hoe jouw hond zich gedraagt in groepen? Is er iets bijzonders voorgevallen? Heb je iets aparts gezien? Vertel wat je zag.

Heb je foto's of een filmpje - leuk! - dan kun je dat bij je verhaal plaatsen (filmpjes eerst uploaden naar YouTube en dan kun je de "embed code" copieren en plakken).

Verhalen en ervaringen van andere hondeneigenaren

Klik hieronder om de bijdragen van andere hondenvrienden te lezen en erop te reageren (want dat mag).

Kay op bezoek bij de hondenuitlaatservice 
Hallo! ik train met Kay (5 maanden) op een afgesloten veldje hier in de buurt. Echter was daar laatst een hondenuitlaatservice ! Met maar liefst 17 …

Click here to write your own.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »