Team Are to Run

door Stefan Goris
(Bilzen, Belgium)

Ik botste toevallig op deze mooie site. Ik ben een Belgisch musher die het op internationaal de sledehondensport beoefent. Hieronder vertel ik wat meer over deze passievolle hondensport en mijn team "Are to Run".


Husky's, echte atletenEr wordt een onderscheid gemaakt tussen lange afstandsrennen en sprintwedstrijden. Bij het afleggen van lange afstanden moeten de honden hun energie vooral leren doseren, terwijl men bij het sprinten juist moet exploderen. Zo leggen lange afstandshusky’s wel afstanden van 1700 km in 8 dagen af, terwijl de sprinters 10 km doen in twintig minuten. Doordat deze uiterst geharde honden in staat zijn tot zulke prestaties benoem ik de Siberische husky’s tot de atleten van de dierenwereld!

Jemano EsdraWe hebben tijdens de kwalificatiewedstrijd, voor het Europees kampioenschap, een derde plaats gelopen. Door de barre weersomstandigheden kon ik soms geen hand voor ogen zien. De leidhonden waren dus volledig op zichzelf aangewezen. Nochtans trok Esdra er zich niets van aan en knalde als een speer over de trail! Ze verbaasde menig mus- her en ontplooide zich in haar eerste seizoen al tot een wereldtopper!

TrainingVooraleer de honden in staat zijn tot het leveren van de gevraagde wed- strijdprestaties, moet er getraind worden. Het is noodzakelijk dat er zeer zwaar getraind wordt. De prestigieuze wedstrijden vinden namelijk plaats in en rond de Alpen. Dit landschap is zeer bergachtig en de honden moeten dus capabel zijn om niet alleen zichzelf, maar ook de slede en de musher, kilometers lang in galop omhoog te trekken. Daar België weinig van het Alpenlandschap wegheeft, moeten we dit compenseren. Dit doe ik door vier tot zes honden voor een quad te spannen. Zo leren ze zich niets aan te trekken van de zware weerstand en worden ze mentaal gehard. Doch het allerbelangrijkste in de sledehondensport is het positivisme! Hoe enthousiaster en positiever de musher is, hoe meer de honden voor hem zullen werken. Een musher werkt niet met teugels, laat staan met een zweep. Dus de honden worden alleen vocaal begeleid. Daar honden gevoelsdieren zijn, is het noodzakelijk dat alle commando’s op een positieve manier worden gegeven.

WedstrijdenZoals we allemaal weten ligt er in België tamelijk weinig sneeuw. De wedstrijden in de lage landen gebeuren dan ook bijna allemaal met de kar. Vanaf oktober kan men als musher deelnemen aan deze korte, snelle karrenwedstrijden. Maar zoals de naam ‘sledehonden’ al doet vermoeden, ligt het prestige te rapen tijdens de sneeuwwedstrijden. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden.

De afstanden zijn langer, de hoogteverschillen groter. Mushers die te vroeg (tijdens karrenwedstrijden) alles van hun honden vragen, komen tijdens de loodzware beklimmingen in de sneeuw zichzelf vaak terug tegen. Daarom is het belangrijk een goede coach te zijn voor de honden en zich te houden aan het trainingsschema. Mushers, zoals mezelf, die op de sneeuw graag willen presteren, moeten geduld uitoefenen en de karrenwedstrijden zien als een training voor het team.

Het team“De honden moeten lopen voor het ego van de musher. “ Een beeld dat sommige mensen hebben over de sledehondensport. Doch mensen die deze sport beoefenen voor hun eigenbelang, genieten dan ook weinig van een podiumplaats.

In de eerste plaats is het belangrijk dat ‘de hond’ zich goed voelt. Ook ik werk, zoals tegenwoordig de meeste hondenscholen, via een positieve conditionering.

Tijdens de maandenlange trainingen wordt de afstand en de snelheid gradueel opgebouwd. Nooit mag men meer vragen van het dier, dan dat het kan geven. Jonge honden lopen bijvoorbeeld van zichzelf de longen uit hun lijf. Als men ze regelmatig tegen de figuurlijke ‘muur’ laat lopen, zullen ze minder gaan presteren. Een hond vindt er niets aan om zichzelf telkens weer op te moeten blazen! Doch vraag ik wel van mijn honden om zich 100% in te zetten. Maar het verschil schuilt in een klein hoekje: VERTROUWEN!

Als hun coach ga ik positief om met elke hond, met elk opstakel en vooral met mezelf! Toen ik begon met de sport zei een groot musher me het volgende: “Kennis en gezond verstand... Daar begint het mee!!”

Stefan Goris

Meer over het team "Are to Run" >>


Meer over de sledehondensport >>

Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar De passie van jouw hond.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »