tevreden met electric fence

door Mirjam
(Overijssel)

Kai, bij een wandeling in het bos

Kai, bij een wandeling in het bos

Hallo,

Ik ben het niet met je eens dat alle anti-blafbanden, trainingsbanden en dergelijke slecht zijn voor je hond.

Wij wonen buitenaf met een grote tuin zonder hek.
We hebben electric fence aangelegd en volgens de instructievideo de tijd genomen om onze hond ermee te trainen. Dit houdt in dat elke keer als de hond de grens nadert, de hond terugroepen (aan de lijn) en belonen. Dan met halsband die alleen piept bij het naderen van de grens, en nog steeds belonen bij omkeren. Vervolgens trainen met een lichte trilling wanneer de hond niet meteen terug komt bij het piepsignaal en uiteindelijk wordt de trillingsstand vervangen door een lichte schok.

De hond krijgt dus alleen een keer een schok, wanneer die niet doet zoals getraind is, en het piepsignaal negeert. Dit maakt overigens wel indruk, dus heeft vast wel wat pijn gedaan.

Het gevolg is echter dat onze hond lekker buiten in de tuin kan spelen en hier heel vrij is en alleen niet in de buurt van de grens van de tuin wil komen. Ook niet zonder halsband om.

Alleen als we de hond aanlijnen ( en de elektrische band afdoen) gaat de hond met ons mee over de grens.

Als wij werken kan de hond dus naar eigen keuze binnen of buiten zijn en heerlijk in de tuin spelen. De hond is echt niet gestresst, en heeft ook echt niet steeds elektrische schokken gehad. Wij denken dat dat 1 keer gebeurt is. De hond weet exact waar de grens is en probeert het piepsignaal te voorkomen. Gaat het piepsignaal wel, dan keert hij meteen om.

Ik ben er dus niet voor om dit te verbieden, want dan zit mijn hond overdag tijdens mijn werkdagen binnen en kan niet in de tuin spelen. Zijn leven is nu leuker met electric fence. Daar ben ik echt zeker van.

Verder kan ik me voorstellen dat een trainingsband zou kunnen werken om te voorkomen dat een hond (die verder goed getraind is) achter wild aangaat bij een boswandeling. Door de spanning van het vluchtende wild, is de hond dan niet goed bereikbaar voor commando's. In dat geval zou een schok (na het negeren van het commando "hier" door de hond) de hond even kunnen laten schrikken zodat hij weer het commando van zijn baas hoort.

Je kunt echter met elektrische schokken ook erg veel leed veroorzaken bij honden. Tot echte mishandeling. Vooral wanneer de hond niet zelf kan voorkomen dat hij een schok krijgt/ en of niet gewaarschuwd wordt door een piep. Ik zou er wel voor zijn om deze waarschuwing verplicht bij de verkoop hiervan aan te moeten geven. Verder zou iemand die de elektrische schokken gebruikt om te mishandelen aangegeven moeten worden bij de politie. Waarna de hond daar (na onderzoek) wordt weggehaald en de eigenaar een flinke boete. Overigens kun je een hond ook mishandelen met stokken, daarom gaan we nog niet alle stokken verbieden.

Electric fence wordt overigens wereldwijd toegepast bij dierenweides. Ik heb er nog nooit van gehoord dat koeien en schapen getraumatiseerd of gestresst zouden worden door omheining met zwakstroom.

Mirjam

Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Waarom mijn hond blaft.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »