verschillende Akita's

door Marlou
(Nederland)

Hallo, ik wil nou wel eens weten over de veschillen van de Akita Inu's, zijn er nou drie soorten?


En is de witte Akita nou ook een Japanse Akita Inu.
en is de Amerikaanse Akita Inu standaard donker? En hoe zit het met de shepherd Akita?

Antwoord van Barbara:

De Akita mag volgens de rasbeschrijving de volgende kleuren hebben: rood, wit, sesam en brindle. Brindle is gestroomd grijs. En alle kleuren behalve wit moeten het urajiro patroon vertonen.

Urajiro is alsof de kleur als een mantel over een witte hond ligt. De vacht aan de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van de staart en binnenkant van de benen is dan wit.

Zwart is niet toegestaan. Bij de Amerikaanse Akita is een zwart masker juist wel toegestaan, maar deze zijn zeker niet altijd zwart. De Amerikaanse Akita is ook veel forser gebouwd dan het Japanse type. Zie ook onderstaand filmpje.

Deze hond heeft verschillende namen gehad in de geschiedenis. Het Japanse type wordt nu kortweg 'Akita' genoemd, dus zonder de toevoeging 'Inu'. De letterlijke vertaling van Akita Inu is 'hond uit Akita'. Dit ras vindt namelijk zijn oorsprong in prefectuur Akita in Japan. Noordelijk gelegen, met bergen en koud!

Het Amerikaanse type werd in 1999 in FCI-landen erkend en heette tot 1 januari 2006 Great Japanese Dog. Daar was niet iedereen blij mee en uiteindelijk is het dan American Akita geworden. Zo wordt het allemaal natuurlijk wel ingewikkeld. Een hond met verschillende rasbenamingen. En voorgaande geldt ook alleen in FCI (Fédération Cynologique Internationale)-landen. Daarom kun je in Amerika weer andere namen tegenkomen en gaat het over de vraag 'is het een Akita of een Akita Inu' (in elk geval tref ik die daar vaak aan)?

Zie verder ook de beschrijvingen op de website van de Raad van Beheer (zoek in FCI rasgroep 5 (spitsen en oertypes); overigens zat de American Akita tot 1 januari 2006 in rasgroep 2):

Akita

American Akita

Hoop dat het je iets duidelijker is geworden Marlou. In elk geval begrijp ik de verwarring wel.

Je noemt ook nog de Akita Shepherd, maar dat is geen raszuivere hond. Het betreft dan een kruising (hybride) tussen een Akita en een Duitse Herder.

Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »