Vuurwerk - Voor honden geen feest

Laat je niet verrassen door een bange hond

De meeste honden waarderen vuurwerk allerminst. Sterker nog… veel honden zijn bang voor vuurwerk! Vuurwerkangst speelt niet alleen op 31 december, want al weken ervoor wordt vuurwerk afgestoken en klinken harde knallen. Als hondenbaasje moet je daarom anticiperen en op tijd beginnen met lawaaitraining.

vuurwerk honden angst

Desensitisatie training voor honden met vuurwerkangst

Zoals de paarden van de ME worden getraind, zo kun je ook je hond trainen en hem/haar laten wennen aan harde knallen en lichtflitsen. Deze manier heet desensitisatie, ofwel… door confrontatie met het 'gevaar' de angst ervoor doen verminderen.

Vuurwerk CD

Laat je hond op tijd wennen. Je krijgt een vuurwerk CD voor honden als MP3 wanneer je je inschrijft voor 'HoundBytes'.

Meer algemeen dan de angst voor vuurwerk die veel honden hebben, kunnen veel honden bang reageren bij harde geluiden zoals bijvoordeeld de donder bij een sterke onweersbui. De vuurwerk CD voor honden is ook meer algemeen bruikbaar om je hond of pup te laten wennen aan lawaai. Je begint gewoon zachtjes en zet het geluid dan steeds harder. Ga alleen een stapje verder als je hond zich op zijn gemak voelt.

Wanneer je de geluidsopname afspeelt leidt je je hond af met iets leuks. Geef hem een hondensnoepje als beloning of speel met zijn favoriete hondenspeelgoed. Let op dat je dit alleen doet wanneer je hond géén angst vertoont! Je wilt tenslotte niet per ongeluk het verkeerde gedrag belonen.

Veel hondenscholen geven tegen het einde van het jaar speciale vuurwerktrainingen voor honden. In een les of drie wordt de intensiteit opgevoerd. Zelf ben ik ook naar zo'n vuurwerkcursus geweest met Kensho. Je staat dan in elk geval niet voor verrassingen en leert onder begeleiding omgaan met (mogelijke) angst voor de knallen en flitsen bij je hond.

Zoals bij alle nieuwe dingen die je je hond aanleert, train je op succes. Kleine stapjes dus! Zo maak je je hond langzaam ongevoelig voor de oorzaak van zijn angst (desensitizatie).

Homeopathische ondersteuning bij bange en onrustige honden

Vuurwerkangst pakket

Bestel hier een combinatiepakket van rustgevende middelen voor je hond. Begin ermee per 1 december.

Ter ondersteuning van de training tegen vuurwerkangst kun je rustgevende middelen gebruiken zoals Bach Rescue Spray. Ben je zelf bang of onrustig, dan kun je daarvan ook gerust zelf wat innemen. Het is een volledig homeopatisch middel dat voor rust zorgt in stressvolle situaties.

Weet je al dat je hond bang is voor vuurwerk, dan kun je rustgevende homeopathische druppels geven (naast de bovengenoemde desensitizatie training).

Tips bij angst voor vuurwerk bij jouw hond

Onderstaande tips werken overigens ook bij andere vormen van angst en zijn dus niet specifiek voor honden die bang zijn voor vuurwerk.

  • Vroeger werd je vertelt dat je een bange hond niet mocht troosten, maar wanneer jouw hond steun bij je zoekt is het belangrijk hem gerust te stellen. Ga je hem negeren, dan raakt hij nog meer in verwarring en dat kan de vertrouwensband tussen jullie schade doen. Leg dus gerust je hond op zijn schoft en blijf zelf rustig.
  • Dwing een bange hond nooit om dichterbij de oorzaak van zijn angst te gaan.
  • Laat je hond niet in het vuurwerk kijken, maar leidt hem af met een speeltje.
  • Ga actief aan de slag met desensitisatietraining (kalmerende middelen zijn géén lange termijnoplossing).

Als je hond bang is en steun zoekt bij jou - zijn begeleider - negeer hem dan niet! Blijf zelf rustig en 'cool'. Het is niet de bedoeling dat je met babypraat je hond gaat troosten. Maak er gewoon geen 'big deal' van, maar praat op normale toon tegen je hond en geef hem anders even een volle omhelzing ter geruststelling.


Pay it forward & deel dit met je vrienden



Volg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »