Wat mogen honden niet eten?

Over de dingen die honden niet mogen eten en hoe je ze dat afleert. Door: Angelique van Kuijk van Hondenschool Kangani

Help, mijn hond eet van alles van straat!

Een veelvoorkomend probleem: de hond die van alles van straat eet. Dit eten kan variëren van eetbare dingen zoals paardenvijgen tot oneetbare dingen zoals steentjes en plastic zakjes.

samen leren met je hond

Het eten van iets eetbaars is wellicht niet zo'n prettige gedachte en kan zelfs ziekmakend zijn, maar is wel natuurlijk. Het eten van oneetbare dingen is abnormaal gedrag en gevaarlijk. In dit artikel bespreek ik het eerst het eten van echt oneetbare dingen (zakdoekjes, steentjes, plastic lepeltjes, plastic zakjes, etc.) die je hond niet moet eten.

Je hond eet dingen die 'eigenlijk' oneetbaar zijn

Ondanks dat het niet lekker smaakt en niet eetbaar is zijn er toch honden die oneetbare dingen met gemak naar binnen werken. Waarom doen ze dat toch? Dat is precies de vraag die je moet stellen voor het oplossen van het probleem. Er zijn verschillende mogelijkheden waarom je hond dit doet.

Oneetbare dingen eten als aangeleerd gedrag

Eén van de oorzaken kan zijn dat het aangeleerd is. Je moet je realiseren dat de hond alleen gedrag blijft vertonen dat hem iets oplevert.

Het eten van dingen begint vaak in de puppytijd. Pups ontdekken alles met hun bek, ze halen hier informatie uit, wanneer daar steeds op gereageerd wordt door het voorwerp uit de bek te halen, kan een pup leren dat wanneer hij het inslikt dat vervelende gedoe aan zijn bek niet meer gebeurt en is het inslikken dus succesvol.

Het kan ook komen doordat de pup het persé niet af wil geven en het dus inslikt voordat de eigenaar het eruit haalt. Hoewel dingen van straat met de bek oppakken van nature stopt wanneer de pup ouder wordt kan het een slechte gewoonte worden wat ontstaat vanuit negatieve aandacht.

Aangeleerd gedrag is echter wel het makkelijkst te verhelpen. Dit kun je doen door de hond ander gedrag aan te leren dat voor hem succesvol is. Dit vergt wel wat anticipeervermogen en tijdsinvestering om dit te trainen. Maar kan redelijk snel te verhelpen zijn.

Hoe leer je je hond deze gewoonte weer af?

Verhinder dat hij nog langer succes heeft

De hond mag totdat hij het nieuwe gedrag tot gewoonte heeft gemaakt GEEN succes meer hebben. Wanneer je herkent dat je altijd reageert, kun je in eerste instantie beginnen om te kijken wat hij doet als je absoluut niet reageert. Het kan zomaar zijn dat hij het dan gewoon weer laat vallen. Dan was aandacht de succesfactor en was het nog geen gewoonte. Het probleem is dan direct opgelost. Doet hij dat niet, wat vaak het geval is omdat het inslikken een gewoonte is geworden dan zul je hem tot die tijd echt aan de lijn moeten houden om te voorkomen dat hij nog succes heeft. Ook af en toe succes houdt het gedrag in stand.

Wees snel en gericht in het beloningsmoment

Oefen zo dat de hond wel de neiging heeft om iets te pakken, maar dat je hem met de lijn tegenhoudt, zodat hij er net niet bij kan. Je doet hierbij verder niets dan alleen tegenhouden. Je zegt ook niets. Wacht tot het moment dat hij opgeeft. Dát is het moment dat je hem DIRECT beloont met iets dat hij ontzettend lekker vindt (dit moet je dus al klaar hebben, het werkt alleen wanneer je binnen 1 seconde beloont)!

Loop er nogmaals langs en doe hetzelfde.

Je zult merken dat de hond bewust een keuze maakt om het niet te pakken, wellicht kijkt hij zelfs naar je. Dát is weer een beloningsmoment!

Oefen tot je merkt dat hij voor het andere gedrag kiest. Oefen dit dan op verschillende plaatsen.

Zet je oefening in scene

Je kunt het ook in scene zetten door zelf voor de wandeling wat dingen neer te leggen (en het uiteraard achteraf zonder hond weer op te ruimen). Op een gegeven moment maakt de hond de associatie dat wanneer hij iets ziet liggen hij bewust kiest om het te ontwijken of naar jou te kijken, net waarvoor je hem hebt beloond. Bedenk dus van te voren wat je wilt bereiken! Je zult in het begin elke keer moeten belonen met lekkers. Wanneer het gewoonte is kun je de voerbeloning onregelmatig af gaan bouwen.

Het kan ook stress-gerelateerd gedrag zijn

Een andere oorzaak die veel voorkomt en helaas meer tijd nodig heeft om te veranderen is stress. Een hond die stress ervaart kan abnormaal gedrag vertonen als het eten van oneetbare dingen. Ook dit levert de hond iets op.

Door het kauwen op dingen wordt er een stofje aangemaakt waardoor de hond fysiek kalmeert. Het succes hiervan is dus een goed gevoel.

Stress kan acuut ontstaan en steeds in dezelfde situaties terugkeren. Het kan ook zijn dat er sprake is van chronische stress. Om dit te onderzoeken en te verhelpen is het verstandig om de hulp van een deskundige in te schakelen die gespecialiseerd is in stressreductie. Uit ervaring weet ik dat wanneer dit de oorzaak is je er rekening mee moet houden dat het een langere weg naar succes is, maar dat het die weg wel ontzettend waard is. Het is een genot om te zien wanneer een hond weer in balans komt.

Groetjes,
Angelique

hondenschool kangani

Angelique van Kuijk is eigenaresse van hondenschool Kangani in het centrum van het land.

Kangani begeleidt hondeneigenaren om met hun hond samen te leven vanuit verbinding, respect en vertrouwen en niet meer vanuit dominantie.

Zowel individuele gedragstherapie in de huiselijke omgeving, groepslessen voor puppies en volwassen honden als sociale wandelingen in het bos behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer over Angelique en haar hondenschool »

Wat mag jouw hond niet eten?

Eet jouw hond dingen van straat, zoals paardenvijgen, steentjes, plastic zakjes, plastic lepeltjes, zakdoeken, een verloren handschoen, etc? Soms kun je het zo gek niet verzinnen. Deze vervelende gewoonte is echter niet zonder gevaar. Een ingeslikt pantykousje kan erg schadelijk zijn. Een gewoonte dus om af te leren.

Heb jij ervaring met honden die dingen eten die ze niet zouden mogen eten? Vertel het en als je tips hebt deel ze dan met andere hondenliefhebbers die deze site bezoeken.

Wat anderen schreven

Klik hieronder om de bijdragen van andere bezoekers te lezen... Je kunt elk verhaal van jouw reactie voorzien door op de link onderaan het verhaal te klikken.

Onze hond is verslaafd aan plastic 
Ons hondje, nu anderhalf jaar, eet al zijn hele leven plastic. Niet als wij het zien, dan niet. Maar laat een blokje lego op de grond liggen, of het …

Als honden zouden kunnen bidden dan zou het botten regenen. 
Benroy is nu 1 jaar. Nu eet hij geen dingen meer van de straat maar eerder probeerde hij van alles op te eten. Weet je pups en iets oudere honden die willen …

straathond 
Flynn is een jonge straat hond uit RoemeniĆ« en heeft een voorkeur voor botten, houtjes, plastic en eierschalen. Ik negeer het wanneer hij er op kauwt. …

Malamute pup die alles pakt wat ze tegen komt op straat 
Ik heb een Malamute pup van 9 weken oud welke op straat als een soort stofzuiger alles probeert te eten. En het probleem dat ik in een wijk woon met …

Onze Malamute is geen alleszuiger maar een allesvreter 
Ik heb een Alaskan Malamute reu (gecastreerd) van 16 maanden oud. Malamutes zijn zoals bekend erg gericht op eten, zo ook mijn hond. Het vervelende …

Click here to write your own.

hond eet van straat Foto van een Dingo door Kidicarus222

Binnenkort deel twee over het eten van eetbare dingen (paardenvijgen enzo) door je hond.

Aanbevolen hondenboeken

KALMERENDE SIGNALEN

Niet elke kwispel betekent hetzelfde. Een gaap is niet altijd gewoon een gaap. Wegkijken is juist sociaal. Herken de taal van de kalmerende signalen en communiceer woordenloos met je hond.


BLAFGEDRAG VAN HONDEN

En communiceren jullie niet helemaal woordenloos , dan is het handig om blaftaal te leren verstaan via dit boek.


MIJN HOND TREKT

Waarom trekken sommige honden aan de lijn? En hoe leer je ze dat af? Eenvoudige stap-voor-stap methode met verhelderende foto's om je hond te leren ontspannen aan de lijn mee te lopen.Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »