Wie heeft tips voor mij over het alleen laten van een hond?

door Petra

Ik krijg over 4 weken een puppy, en heb 2 katten in huis.


De hond is een kruising tussen een poedel en een malthezer leeuwtje dus niet erg groot.

Heb je nog tips voor me die me zouden kunnen helpen met de katten en hond kennismaking?

Ook hoop ik dat je tips hebt over het alleen laten van de hond...

Antwoord van Barbara:

Voordat ik je tips geef over hoe je je hond kunt leren alleen te zijn vind ik het belangrijk dat je eerst begrijpt waarom het voor hem moeilijk is.

Wat is het verschil tussen een hond en een kat? Er zijn er talloze natuurlijk, maar in deze context is het belangrijke verschil dat een roedeldier is (in het wild in groepen leeft) en een kat een solitair dier (in het wild in zijn eentje leeft; met leeuwen als uitzondering dus denk maar aan een tijger of poema).

Een hond wil dus helemaal niet alleen zijn, want dit druist in tegen zijn natuur. Komt een pupje bij jou in huis dan gaat ie daar voor het eerst – in dat vreemde huis, zonder zijn moeder, broertjes en zusjes – de situatie tegenkomen dat ie alleen is. Instinctief is dit een onveilige situatie. Als je als jong wolfje je roedel kwijtraakt, ga je het niet lang redden en kun je je maar beter laten horen. Wolvengehuil kan kilometers ver strekken en zo bereiken ze elkaar.

Een hond die alleen is zal ook angstig worden en geluid maken of proberen weg te komen (vernielen) om zelf op zoek te gaan naar anderen.

Maar toch… om samen te leven zal je hond het moeten leren. Dat kan heel goed, maar je moet het tactisch aanpakken. De cold turkey methode is slecht, dus neem kleine stapjes. Trainen op succes noem ik dat.

De eerste keer dat je je puppy alleen laat doe je dat maar een paar minuutjes. Eigenlijk wil je al weer terug zijn voordat ie gaat gillen. Kies een goed moment voor jullie scheiding, bijvoorbeeld wanneer je pup vermoeid raakt en bijna in slaap valt (speel met hem, zodat ie lekker moe is en leg hem daarna in zijn mandje). Het mandje is
zijn surrogaathol; een ‘veilige plek’. Je kunt ook een bench gebruiken , maar gebruik die dan nooit om hem op te sluiten bij straf. De associatie moet zijn die van een ‘veilige plek’.

Ben je niet op tijd terug en is je pup aan het gillen, ga dan niet naar binnen. Hij mag geen ‘succes’ hebben met dit gedrag. Wacht tot ie stil is en ga dan naar binnen. Zodra het bij wijze van spreken een seconde stil is ga je al, want anders zie ik al gebeuren dat je je huiskamer (of waar je pup dan ook zit) gewoon niet meer in komt. Beloon het beestje bij jullie hereniging.

En mocht je pupje iets kapot hebben gemaakt (Kensho sloopte zijn hele bench tot het niveau waarop ik de deur niet eens meer openkreeg zonder gereedschap van een buurman) of iets anders waar je niet blij mee bent… straf hem dan niet als je terugkomt. Hij associeert dan alleen jouw verschijning met straf! Niet wat je wilt, dus bijt maar even op je kiezen en zet geduldig met volharding door. Jij wilde een hond, en een pup opvoeden kost tijd en geduld ;-).

De tijdsduur dat je hondje alleen is ga je dan in kleine stapjes vergroten. Je bent idealiter steeds op tijd terug (trainen op succes).

Met Kensho heb ik ook weleens een camera ingezet om achteraf te kunnen zien wat ie dan deed. Als je in slaap wilt vallen voor TV kan ik je deze films bijzonder aanraden. Want wat doet hij al ik er niet ben: slapen!

Of planten in de tuin uitgraven, maar als dat niet kan (natuurlijk nam ik maatregelen) dan is het dus: slapen.

Toen mijn Kensho een pup was heb ik 5 privelessen aan huis gehad. Je leert dan totaal andere dingen dan op de hondenschool. Je zou het eerder opvoeding dan training kunnen noemen. Ik kan het van harte aanbevelen. Kijk eens hier voor meer informatie: Kangani leert je communiceren met je hond in plaats van commanderen.

Voor je vraag over het aan elkaar laten wennen van honden en katten verwijs ik je naar deze pagina: Hoe laat ik mijn pup en mijn kat(ten) aan elkaar wennen?

Klik hier om een comment achter te laten

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »