Ziektekostenverzekering voor honden

Dat er een ziektekostenverzekering voor honden bestaat is iets waar nog niet elk liefhebbend hondebaasje bij stilstaat. In Nederland zijn slechts 4% van de honden verzekerd, terwijl dit de landen om ons heen hoger ligt tot zelfs 60% in Zweden.

Redenen om een ziektekostenverzekering voor honden te overwegen:

 • Wordt je hond ziek of krijgt hij een ongeluk dan zijn er veel meer behandelingsmogelijkheden dan vroeger.
 • Behandelingen bij een hond kosten vaak meer geld dan je denkt.
 • De keuze voor een behandeling wil je liever geen financiële kwestie laten zijn. Liever baseer je je keuze tussen 'inslapen' en 'doorbehandelen' op het lijden van je hond en de mogelijkheid tot herstel of verbetering van de kwaliteit van leven.
Hond bij de dierenarts

Meer medische behandelingen voor honden

Huisdieren, en dan met name onze trouwe viervoeters, worden steeds meer als lid van het gezin gezien en behandeld.

Het emotionele welzijn van onze honden is belangrijk (zie ook het artikel over de Gedragskliniek in Utrecht waar overactieve en depressieve honden terecht kunnen), maar natuurlijk ook de lichamelijke gezondheid.

De ziektekosten van een hond kunnen in de klauwen lopen. Niet alleen heb je de jaarlijks terugkerende kosten voor vaccinatie en ontworming, maar ook moet je een reservering opbouwen voor de oude dag van je hond. Ouderdom komt met gebreken, zoals we allemaal wel weten. Daarnaast zit natuurlijk ook een ongeluk in een klein hoekje. Je hond zou zomaar de weg op kunnen schieten of blijkt toch een (erfelijke) ziekte onder de leden te hebben.

De laatste jaren zien we steeds meer medische behandelingen die tot voor kort voorbehouden waren aan mensen, ook beschikbaar komen voor honden. Denk aan de behandeling van depressie, fysiotherapie, chiropractie, maar ook het bestralen van kanker. Dit zijn erg dure behandelingen en met een ziektekostenverzekering voor honden zijn ze toch voor iedereen bereikbaar. Euthanasie, en daarmee het moment van afscheid, kunnen we steeds verder uitstellen.

Wat kost een ingreep bij je hond?

Ter indicatie een aantal kosten van verschillende ingrepen bij een hond:

Periodiek

 • Inenting: € 45,-
 • Wormenkuur: € 15,-
 • Gebitsverzorging: € 100,-

Ongeluk

 • Röntgenfoto: € 80,-
 • Operatie ingewanden: vanaf € 750,-
 • Spalken van een gebroken poot: € 400,-
 • Operatie gebroken poot: vanaf € 1000-,-

Het afscheid

 • Euthanasie: € 70,-

Het verschilt per verzekeraar en per pakket of deze behandelingen worden vergoed. Bovenstaande prijzen zijn alweer van een aantal jaartjes geleden en kunnen per dierenarts verschillen. Het zal er in elk geval niet goedkoper op zijn geworden.

Voordelen van een huisdierenverzekering

Kom je ooit voor hoge kosten te staan dan kun je zuiver kijken naar wat de beste keus is voor je hond. De kosten van een behandeling zijn dan niet doorslaggevend, maar wel of het resultaat opweegt tegen het lijden van je hond. Doorbehandelen is niet altijd de beste keus, ook niet wanneer geld geen rol speelt. Voorziet je dierenarts een lijdensweg, dan zul je toch een keer afscheid moeten nemen... maar in elk geval was je besluit dan nooit op geld, of het gebrek daaraan, gebaseerd.

honden houden van mensen

Waar kan ik mijn hond verzekeren?

Er zijn verschillende aanbieders van ongevallen- en ziektekostenverzekeringen voor honden. Behalve het verschil in de maandelijkse premie moet je ook letten op de andere voorwaarden: hoeveel is je eigen bijdrage per declaratie, wil je buitenlanddekking (voor als je hond meegaat op vakantie), of de behandeling van erfelijke aandoeningen wordt vergoedt, of de premie stijgt met het stijgen van de leeftijd van je hond, etc.

Wat kost een ziektenkostenverzekering voor honden?

De exacte premie per maand is sterk afhankelijk van de leeftijd van je hond, het ras en of je bepaalde uitbreidingen wilt. Ga daarom naar de website van de verzekeraars om een vrijblijvende offerte op te vragen. Zo kun je ze precies met elkaar vergelijken en de voor jou best passende keus maken.

Vaak zijn mensen op zoek naar de goedkoopste dierenverzekering, maar die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het beste kun je een vrijblijvende premieberekening uitvoeren en daarbij de leeftijd, het gewicht of ras van je hond en je gewenste dekking invullen. Door dan de offertes van deze verzekeraars met elkaar te vergelijken zie je vanzelf welke voor jou de goedkoopste ziektekostenverzekering voor honden is.

Aanbieders van hondenverzekeringen

Via onderstaande links kun je je onderzoek vervolgen, voorwaarden en prijzen bekijken en offertes opvragen gebaseerd op de leeftijd en het gewicht van jouw hond.

Mijn tip: let niet alleen op de prijs, maar vergelijk ook goed de voorwaarden. Kijk wat wel wordt vergoed, en wat is uitgesloten. Hieronder vind je een aantal verzekeraars die huisdierenverzekeringen aanbieden. Doe goed je onderzoek voordat je je keuze maakt.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

 1. Verliefde Velvet
 2. American Akita
 3. Drie Akita's
 4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »