De pup zindelijk maken

Over het zindelijk maken van een puppy bestaan verschillende verhalen. Er zijn diverse methoden met elk hun voor- en nadelen. Je kiest er gewoon eentje uit die past bij jou en je woonsituatie. Woon je in een appartementencomplex, dan zul je een andere methode kiezen dan iemand die op een boerderij woont. Zie de verschillende methodes voor zindelijkheidstraining maar gewoon als meerdere wegen naar Rome... gewoon doorstappen en je komt er wel.

Japanse Akita Inu pup volgt ZIT-commando

Direct beginnen de puppy zindelijk te maken

Een pup zindelijk maken is niet iets dat je een paar uur per dag doet. Het is essentieel om vanaf de allereerste dag de basisregels te handhaven.

pup zindelijk maken - krantenmethode
akita puppy 7 weken oud

We gaan regelmatig naar buiten, zodat Kensho snel zindelijk wordt.

Pupjes hebben kleine blaasjes en moeten daarom nog vaak plassen. Om te voorkomen dat dat binnen gebeurt, gaan we erg vaak naar buiten (al is het maar eventjes). Helemaal voorkomen dat je pup binnenplast zal je niet lukken. Vaak willen mensen veel te veel veel te snel... geduld is een schone zaak! Boos worden werkt averrechts en haal het ook niet in je hoofd om het pupje met zijn snoet erin te drukken. Denk eens even aan jezelf op die leeftijd.... wedden dat hij véél sneller zindelijk is dan jij dat was!

Zindelijk maken via de krantenmethode

Spaar een paar weken voor dat je pup naar huis komt alvast de kranten op. Je hebt er dan in elk geval genoeg in huis. Leg de kranten op specifieke plaatsen in huis (ik deed dat ook in de tuin) en in een hoekje van zijn bench. Wanneer je de pup op heterdaad betrapt op het laten van een plasje, zet je hem op de krant en beloon je hem. Het kwartje zal spoedig vallen en zo niet... dan ga je gewoon ermee door.

zindelijk maken van puppies met de krantenmethode

Geleidelijk aan ga je het aantal plaatsen waar krantenpapier ligt verminderen. Op een gegeven moment ligt er alleen nog een krant op de weg naar buiten.

Het liefst poept Kensho op zand waar viooltjes op groeien. Dat moeten we dus nog wat uitbreiden, want anders hebben we straks een groot probleem als er geen viooltjes in de buurt zijn... Maar verder gaat het erg goed. Op 2 ongelukjes na heeft deze lieve puppy alle poepjes en plasjes buiten gedaan.

Tips om de pup snel zindelijk te krijgen

Hoe vaak en wanneer moet ik met de pup naar buiten?

  • Anticipeer! Weet dat een pup zodra hij wakker wordt zal moeten plassen. Heeft ie dus een dutje gedaan, ga dan met hem naar buiten zodra hij wakker is geworden. Ja, ook als net je favoriete TV programma begint... ken je prioriteiten.
  • Ga met de pup naar buiten ná elke maaltijd.
  • Ga ook naar buiten zodra jezelf wakker wordt en voordat je gaat slapen.
  • En verder... natuurlijk zoveel mogelijk tussendoor.
Let wel! Dit zijn korte uitjes. De lange wandelingen komen als de puppy dat aankan. Nu dus vaak & kort.

Behalve zindelijkheidstraining is er nog zoveel te leren

Mijn akitapuppy Kensho loopt buiten al goed mee aan de lijn. Wanneer de lijn strak komt te staan gaan we gewoon eventjes niet meer verder, totdat ie naar me toe komt. Jong geleerd is oud gedaan!

Akita puppie verkent de buitenwereld Akita pupje Kensho verkent de tuin en ontdekt dat de vrouwenmantel stuk kan.

Pay it forward & deel dit met je vrienden