Zot uurtje waarbij mijn Akita hond in mijn handen bijt

door Phil
(Belgium)

Een pracht van een Akita, trouw en lief maar hij kent zijn eigen kracht niet? Iedere dag heeft hij zo zijn uurtje waarop hij extra aandacht wil krijgen en daarbij steeds spelenderwijs in de handen bijt wat soms pijnlijk is!


Hoe kan dit afgeleerd worden ?

Comments voor Zot uurtje waarbij mijn Akita hond in mijn handen bijt

Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Oorzaak zot uurtje
door: Angelique van Kuijk | Hondengedragsdeskundige

Hallo Phil,

Ik hoor vaker dat pups een "zot" uurtje of zoals wij het in Nederland noemen "de dolle 5 minuten" hebben. Vroeger dacht ik altijd dat dat nu eenmaal puppie eigen was. Maar nu ik meer kennis over stress heb, kan ik je vertellen dat een pup heel veel indrukken opdoet. Meestal meer dan ze aankunnen (en wij ons beseffen). Je kunt het beschouwen als "over hun grenzen" gegaan, waardoor ze druk worden. Gedrag als door de kamer rennen overal in bijten, dus ook in handen is hier het gevolg van.

Feitelijk is het zo dat bij elke indruk het adrenalinehormoon omhoog schiet. Bij teveel indrukken kan dit dan niet genoeg herstellen, waardoor het adrenalineniveau in het lichaam (te) hoog is. Hierdoor onstaat dit gedrag.

In eerste instantie moet je dus gaan kijken wat je pupje allemaal meemaakt, hoelang je met hem wandelt. En ga uitproberen wat je pup aankan. Maak bv. de wandeling korter. Een pupje van de leeftijd van jouw pup (4 mnd) heeft gemiddeld aan 1 langere wandeling van ongeveer 20 minuten per dag voldoende. Daarnaast moet hij natuurlijk wel een paar keer extra naar buiten om zijn behoefte te doen. Je kan ervoor kiezen dit in de tuin te doen of even een kort stukje van max. 5 minuten. Verder geen drukke spelletjes met hem doen, maar zoals Inge ook beschrijft een zoek- of denkspelletje.

Wanneer je hier rekening mee houdt zul je zien dat hij zijn "zotte" uurtje niet meer heeft.

In handen bijten zonder dat hij te druk is zal nog gebeuren, omdat een pup met z'n bek speelt, dat is nu eenmaal hoe honden spelen. Je kunt hierin wel begeleiden en hem leren dat hij niet met je handen mag spelen, door inderdaad een speeltje ter vervanging aan te bieden. Of je handen gewoon weg te halen en even te stoppen met het spel. Ik zou er niet voor kiezen te gillen, omdat dit juist opwinding kan veroorzaken waardoor hij harder gaat bijten of drukker gedrag gaat vertonen of wantrouwen in je krijgt, omdat je dan erg raar gedrag vertoont. Je geeft hiermee in iedergeval niet het signaal kalm en zelfverzekerd te zijn. En dat is waar hij behoefte aan heeft. Een begeleider die kalm is.

Verder mag de hond best zelf initiatief nemen om te spelen en mag je daar op ingaan, hierdoor ervaart de hond dat hij gezien wordt, een basisbehoefte. Je hoeft er niet ALTIJD op in te gaan, doe je dat wel, dan zal de hond gewoon leren als ik met een speeltje aankom gaan we spelen en dat kan lastig zijn als je dan een keer geen zin hebt, dan zal de hond harder zijn best doen om te spelen, puur omdat je dit dan zelf aangeleerd hebt. Maar een hond die initiafieven durft te nemen is uiteindelijk een gelukkigere hond.

ik hoop dat je hier iets aan hebt en zou het leuk vinden als je op dit forum laat weten wat je gedaan hebt en wat het effect is.

Groet,
Angelique van Kuijk | Hondengedragsdeskundige


het zotte uurtje
door: Phil

Thanx, onze Akita, Haiko genoemd is een reu van 13 oktober 2010 en dus nog volop alles aan het verkennen.

Ik ga je instructies zeker proberen. Nu nog aanleren om buiten te slapen in zijn hok wat niet evident zal zijn daar hij gewoon is van binnen te slapen.

Bij een volgend bezoek aan het forum zal ik een paar foto's toevoegen.

Groetjes,
Phil

Bijten in Handen
door: Inge

Ten eerste de vraag wat is de leeftijd van de hond?

Als het nog een pup is leer hem dan dat het pijn doet. Gil een keer heel hard als hij in de handen bijt, hij zal schrikken en het minder gauw weer doen (bijtrem).

En geef hem speeltjes waar hij wel in mag bijten maar wel gedoseerd en geen moordpartij (biedt dus een alternatief).

Als het te heftig wordt beeindig je zijn spel. Hij moet leren doseren (sleutelwoord: leren).

Is het een volwassen hond?

Als hij een uurtje heeft waarin hij extra aandacht vraagt kan het zijn dat de hond zich verveelt.

Dit kan betekenen dat:
- er niet genoeg afleiding is
- er niet genoeg gewandeld wordt etc...

En als de hond aandacht vraagt negeren we dit want uiteindelijk zijn wij diegene die bepalen wanneer er gespeeld wordt. Dus loop dan gewoon weg tot dat hij rustig is en kijk dan of je met
denkspelletjes samen met hem gaat spelen.
Zodat hij niet op handen gefixeerd is want dit is geen speelgoed.

Denkspelletjes (hier zijn leuke boekjes voor)
bijv.

Pak een doos, maak in de bovenkant een gaatje en
een kant van de doos is open. Zet hem met de dichte kant naar de hond. Laat door het gaatje
een lekkernij vallen en geef de hond een commando
dat hij het lekkers mag gaan zoeken. Laat hem zelf maar goed nadenken hoe hij dit doet. Het moet wel een echte lekkernij zijn zodat hij het ook wil zoeken!

Zo kun je nog heel veel simpele dingen bedenken waardoor je de hond psychisch moe maakt.
Denkspelletjes zijn veel intensiever dan een kleine wandeling!

Ook speuren vergt veel hersenactiviteit. Laat hem in de tuin speuren (Nicky Gootjes heeft hier een leuk boek voor).

Een Kong met lekkers erin houdt hem ook wel even bezig (Google voor recepten).

Zo bouw je ook een band op met je hond. Samenwerken is veel leuker dan in handen bijten.

Zet 8 plastic buisjes in de tuin (prikstokken) en leer hem slalommen. (ook erg leuk en is je tuin te klein of heb je geen gras, ga dan naar een open plek in het bos, speelweide of ander grasveld).

Voorkomen van gedrag is altijd beter dan achteraf
moeten corrigeren. Maar pups moeten nu eenmaal veel leren en dat kost tijd en aandacht. Ik hoop op deze manier genoeg tips verstrekt te hebben en hoop dat je hier iets mee kunt.

Groetjes,
Inge

Liefhebber en eigenaar van Akita reu & teef
Daigo & Rona

PS Hondengekte is bij mij ook toegeslagen sinds wij inmiddels Akita's bezitten. Onze eerste hond was een Akita en nu hebben we er zelfs twee! Ik help nu zelfs met lesgeven op onze hondenschool en verdiep mij in veel lectuur over opvoeden, spelen, etc...

PPS Laat even weten via de 'comments' hoe het gaat met je Akita.

Foto's van Rona in actie (agility)Klik hier om je eigen comments toe te voegen

Doe mee en schrijf je eigen pagina! Het is heel simpel. De volgende stap? Klik hier en ga terug naar Vragen & Antwoorden.


Pay it forward & deel dit met je vriendenVolg en 'like' ons

Word nu lid

In de spotlights

  1. Verliefde Velvet
  2. American Akita
  3. Drie Akita's
  4. Akita M'kito
Hondenrassen met foto »